Menu
Vandaag geopend in Beek 09:00 tot 18:00 uur.
Vandaag geopend in Geleen 09:30 tot 18:00 uur.
Oplossingen voor

Prismabrillen en fixatie disparatie

Een onjuiste oogsamenwerking, ook wel fixatiedisparatie (FD) genoemd, kan heel veel hinder veroorzaken in het dagelijks leven. In de meeste gevallen is FD goed behandelbaar met een (oefen)bril met prismaglazen, in combinatie met visuele training. Soms is alleen oefenen al voldoende. Je traint daarmee je hersens opnieuw, om een beetje anders te leren kijken. Een prismabril is geen wondermiddel. Er moet goed gekeken worden of een prismabril de klachten niet erger maakt.

 

hoe werkt een prismabril?

Een prismabril is bedoeld om de samenwerking tussen beide ogen gemakkelijker te maken. Het kan zijn dat bij iemand de ogen normaal samenwerken, maar dat de oogspieren voortdurend ingespannen moeten worden om dat voor elkaar te krijgen. Dit kan komen omdat de ogen te veel naar binnen of naar buiten neigen ten opzichte van elkaar: een forie. Deze persoon kijkt dan niet scheel maar moet wel moeite doen om niet dubbel te zien. De prismabril neemt dan de taak van de ogen over om van de twee beelden één enkel beeld te maken, de oogspieren hoeven dan minder ingespannen te worden. 

 

De voor- en nadelen van een prismabril

In een aantal gevallen kan een prismabril het gemakkelijker maken om de ogen samen in te stellen. Dit wil niet zeggen dat hiermee ook automatisch alle visuele problemen opgelost zijn! Het kan heel goed zijn dat er bijvoorbeeld ook problemen zijn met de oogbewegingen, de scherpstelling of het zijzicht. Die problemen worden niet aangepakt met een prismabril.
Prismabrillen worden regelmatig voorgeschreven bij relatief kleine afwijkingen. Deze kleine afwijkingen zijn vaak zeker zo goed aan te pakken door met visuele training (oogoefeningen) de samenwerking tussen beide ogen te verbeteren.
Een prismabril lost het probleem zelf niet op; de aanwezige forie blijft bestaan en kan in een aantal gevallen zelfs erger worden.
De oogspieren worden met een prismabril minder soepel in het zelf bijstellen van de afwijking, je kunt afhankelijk worden van de prisma's en na een tijdje kun je vaak niet meer goed zonder.

 

In een aantal gevallen kan een prismabril heel nuttig zijn

Bijvoorbeeld:

- Bij personen waar visuele training niet mogelijk is vanwege bijvoorbeeld ziekte, trauma of leeftijd.
- Bij prisma-afwijkingen die met visuele training niet geheel zijn op te lossen.
- Als ondersteuning om de visuele training in het begin te vergemakkelijken en het eigen leerproces van het kind op gang te brengen. Later kan dan vaak de prismabril weer weggelaten worden.

Wij hebben bewust voor visuele training (oogoefeningen) gekozen, in plaats van prismabrillen, omdat je leert optimaal gebruik te maken van je visuele vaardigheden en deze kennis gaat toepassen in alle aspecten van je leven (leren, lezen, werk, verkeer, sport etc.), zonder afhankelijk te zijn van een hulpmiddel.

Met visuele training worden alle visuele vaardigheden aangepakt! Bij visuele training oefenen we om de prestaties van het visuele systeem te verbeteren en de opname van oogprikkels te bevorderen. Daardoor verbetert de reactie op de aangeboden informatie. 

 

Gewenning

De gewenning aan een prismabril is groot, het kan zelfs zo zijn dat de klachten in het begin of bij een verandering van de prismawaarden eerst wat verergeren voordat er verbetering optreedt. Uiteindelijk kunnen de klachten verminderen en zelfs geheel verdwijnen. De werking en resultaten zijn sterk individueel, een juiste screening is heel belangrijk.
Bij de eerste gewenning is het advies om meteen na het opstaan de bril op te zetten en maximaal op te houden maar niet te forceren. Begin eerst vanuit een rustpunt, bijvoorbeeld op een stoel zittend naar buiten kijken, daarna rustig wandelen en de activiteiten opvoeren.