Menu
Vandaag geopend in Beek 09:00 tot 18:00 uur.
Vandaag geopend in Geleen 09:30 tot 18:00 uur.
Oplossingen voor

Wat doet een functioneel optometrist?

Een functioneel optometrisch onderzoek start met het onderzoek naar de gezondheid van de ogen. Zijn de ogen gezond dan volgt het meten van de ogen. Onze functioneel optometrist meet de gezichtsscherpte (het vermogen om scherp te zien) en de kwaliteit van de samenwerking van de ogen. Dit noemt men een functioneel optometrisch onderzoek. Het zijn juist deze onderzoeken naar het binoculair zien (het kijken met twee ogen) die het onderscheid maken tussen een standaard oogmeting en een functioneel optometrisch onderzoek.

 

Fixatie disparatie-onderzoek met behulp van de Pola-test

Fixatie disparatie wordt het meest nauwkeurig gemeten met de Pola-test volgens de MKH methode. De MKH methode staat voor "Mess- und Korrektionsmethodiek nach H.J. Haase". Dat is een meetmethode waarbij de oogspierbalans en de samenwerking van beide ogen volgens een speciaal protocol wordt getest. Wij kijken dan heel uitgebreid naar de afwijking in de stand tussen de twee ogen. Wanneer de ogen niet goed samenwerken kan dit leiden tot duidelijke klachten als wazig zien en hoofdpijn, maar ook een verminderd ruimtelijk (in)zicht of gedragsproblemen.

 

Hieronder ziet men een aantal testsymbolen zoals ze gezien worden zonder fixatie disparatie.
Vanwege gepolariseerde filters kijk je wel met twee ogen, maar kunnen de ogen niet samenwerken. De Pola-test kent specieke testonderdelen die volgens een vast patroon worden aangeboden.

 

func. optometrie


Mét fixatie disparatie zie je de testsymbolen niet exact recht, zoals hieronder afgebeeld. Met prismatische correcties kan onze functioneel optometrist het beeld weer recht en stabiel krijgen.

 

func. optometrie fout
 

Oplossing?

Wanneer er gedacht wordt aan fixatie disparatie dan kunt u een afspraak maken met onze functioneel optometrist.