Menu
Vandaag geopend in Beek 09:00 tot 18:00 uur.
Vandaag geopend in Geleen 09:30 tot 18:00 uur.
Oplossingen voor

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogziekte met als belangrijkste risicofactor een verhoogde oogdruk. Elk oog heeft een zekere inwendige druk (oogdruk) die het normale, nauwkeurige functioneren mogelijk maakt. Ontstaat er een probleem met deze oogdruk, dan spreekt men van glaucoom. Glaucoom is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid. Verhoogde oogdruk is een risicofactor, maar glaucoom kan ook ontstaan bij normale oogdrukken.

 

Risicofactoren:

  • Hoge oogdruk
  • Glaucoom in de familie
  • Leeftijd boven de 40 jaar
  • Brilsterktes hoger als +4dpt en -4dpt
  • Hart- en vaatziekten (suikerziekte)
  • Bepaalde geneesmiddelen
  • Negroïde afkomst


Wat meten wij bij Heunen opticiens?

Oogdrukmeting

Een ‘normale’ oogdruk ligt tussen 10 en 22 mm Hg. Omdat de oogdruk schommelt wordt er bij een oogdrukmeting altijd een dag-drukcurve gemaakt. Wij meten de oogdruk dan op drie tijdstippen, 's ochtends, 's middags en 's avonds. Bij iemand met glaucoom, en zeker als de oogdruk hoog is, worden deze schommelingen ook gezien en zijn ze groter dan normaal. Dit is een kenmerk van glaucoom. Een dag-drukcurve geeft dan heel duidelijk de grootte van de schommelingen aan. Verhoogde oogdruk kan op termijn leiden tot ernstige oogaandoeningen.

 

Gezichtsveldonderzoek

Een gezichtsveldonderzoek is een onderzoek waarbij de optometrist onderzoekt of het gezichtsveld niet beschadigd is en of er geen blinde plekken zijn. Wij adviseren een gezichtsveldonderzoek als de oogdruk te hoog is of is geweest. Het gezichtsveld is het gebied wat je kunt zien in de omgeving van een vast punt waarnaar je met een oog kijkt. Het vaste punt is scherp te zien, de omgeving niet echt scherp, maar wel waar te nemen, dat gebied is het gezichtsveld. Als je rechtuit kijkt, kun je het gezichtsveld goed overzien.

Afhankelijk van de verschillende testuitslagen wordt u al dan niet doorverwezen naar een oogarts.

U kunt bij ons altijd terecht voor meer informatie of met vragen!

Bel of mail voor een afspraak.